Szentlőrinckáta Hivatalos Honlapja - Hírek: TÁJÉKOZTATÁS A SZENNYVÍZBERUHÁZÁS CSATORNAÉPÍTÉSÉRŐL
2019. Október 14. Hétfő, 03:39:36

Navigáció
Legújabb cikkek
Adventi Vasárnap - Szabadtéri Rendezvény
Szüreti mulatság 2017
Március 15. Meghívó 2017.
Márton-nap 2016.
Nemzeti Gyász Emléknapja 2016.
Események
<< Október 2019 >>
H K Sz Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Nincsenek események.

TÁJÉKOZTATÁS A SZENNYVÍZBERUHÁZÁS CSATORNAÉPÍTÉSÉRŐL
TÁJÉKOZTATÁS A SZENNYVÍZBERUHÁZÁS CSATORNAÉPÍTÉSÉRŐL

logo_tapiovideki_szennyvizberuhazas

logo_europai_unio

 

 

 

 

 

Tápiómenti Területfejlesztési Társulás

Sajtóközlemény

 

„Tápió Menti Régió szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása”

(KEOP-1.2.0/2F/09-2009-0021)

 

Végéhez közeledik a szennyvízberuházás a Tápió-vidéken

 

A csatornahálózat alap és kiegészítő beruházásának végeztével lassan végéhez ér a sok éve elkezdett előkészítés és bő két évnyi kivitelezés után a Tápió-vidék 20 települését érintő beruházás. Megközelítőleg 800 km gravitációs és nyomott vezeték lefektetése mellett elkészült az öt regionális szennyvíztisztító telep Nagykátán, Szentlőrinckátán, Tápiószelén, Tápiószentmártonban és Sülysápon. A kibővült nagykátai és a négy új szennyvíztisztító telep képes lesz a térségben keletkezett és a csatornahálózattal összegyűjtött a térségben élő 80.000 lakos napi tevékenysége által termelt szennyvizet kezelni.

 

Az alapberuházás során közel 27.000, a kiegészítő beruházás által pedig 1.015 ingatlan került ellátásra. A két szakasz időben kissé összeért, de a csatornafektetési munkák befejeződnek. A csatornahálózatok a mérnökszervezet által átvételre kerültek és a projekt műszaki zárásakor az „aktiválás” során átadásra kerülnek az összes projekt elemmel együtt az önkormányzatok osztatlan, közös tulajdonába és indulhat a kötelező öt éves fenntartási időszak.

 

Az elmúlt időszakban megkezdődött minden telepen a próbaüzem, ahol is minimum 6 hónapig bizonyíthatóan el kell érni az egyébként nagyon szigorú tisztítási paramétereket. Mivel a próbaüzem Nagykátán korábban elkezdődhetett a településen korábban kiépített csatornahálózat (I. ütem) miatt, ott a próbaüzem május végével sikeresen le is zárult. Az ottani tapasztalatok azt mutatják, hogy három hónap alatt be lehet üzemelni és be lehet állítani a telepeket, amennyiben rendelkezésre áll a teljes kapacitásának legalább 30 százaléka.

 

Ennek biztosítására kezdte el megteremteni a 20 érintett település vezetése a kedvezményes ingatlanon belüli rákötés – ami nem képezi a projekt támogatott részét – kiépítését, levéve egy jelentős terhet a lakosság válláról és gyorsítva a rákötések ütemét. Erre azért nyílt lehetőség, mert az elnyert jelentős pályázati támogatás mellé a kedvezményezett, a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás sikeresen pályázott plusz önerő támogatásokra is.

 

Befejeződött a központi komposztáló telep próbaüzeme is. A telep hivatott megoldani a szennyvíztisztítás során keletkezett víztelenített szennyvíziszap kezelését. A próbaüzem során több féle struktúra anyagként működő kiegészítő anyaggal folytak a kísérletek (szalma, faapríték, zöldhulladék) és mindre kielégítő eredményt kaptunk. A zsákoló berendezés kiépítése folyamatban van, így nem lehetetlen, hogy hamarosan találkozhatunk forgalomban is a BIOMASS Super Tápió Komposzt elnevezéssel.

 

 

 

Tápió PR

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték
Galéria
Szavazás
Nincs elérhető szavazás
Bejelentkezés
 
 
Elfelejtett jelszó
Š
Támogatott projektek
EU

EU
10,839,573 egyedi látogató