Szentlőrinckáta Hivatalos Honlapja - Hírek: TÁJÉKOZTATÁS A SZENNYVÍZBERUHÁZÁS CSATORNAÉPÍTÉSÉRŐL
2021. Január 21. Csütörtök, 09:43:59

Navigáció
Legújabb cikkek
Adventi Vasárnap - Szabadtéri Rendezvény
Szüreti mulatság 2017
Március 15. Meghívó 2017.
Márton-nap 2016.
Nemzeti Gyász Emléknapja 2016.
Események
<< Január 2021 >>
H K Sz Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Nincsenek események.

TÁJÉKOZTATÁS A SZENNYVÍZBERUHÁZÁS CSATORNAÉPÍTÉSÉRŐL
TÁJÉKOZTATÁS A SZENNYVÍZBERUHÁZÁS CSATORNAÉPÍTÉSÉRŐL

logo_tapiovideki_szennyvizberuhazas

logo_europai_unio

 

 

 

 

 

Tápiómenti Területfejlesztési Társulás

Sajtóközlemény

 

„Tápió Menti Régió szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása”

(KEOP-1.2.0/2F/09-2009-0021)

 

Végéhez közeledik a szennyvízberuházás a Tápió-vidéken

 

A csatornahálózat alap és kiegészítő beruházásának végeztével lassan végéhez ér a sok éve elkezdett előkészítés és bő két évnyi kivitelezés után a Tápió-vidék 20 települését érintő beruházás. Megközelítőleg 800 km gravitációs és nyomott vezeték lefektetése mellett elkészült az öt regionális szennyvíztisztító telep Nagykátán, Szentlőrinckátán, Tápiószelén, Tápiószentmártonban és Sülysápon. A kibővült nagykátai és a négy új szennyvíztisztító telep képes lesz a térségben keletkezett és a csatornahálózattal összegyűjtött a térségben élő 80.000 lakos napi tevékenysége által termelt szennyvizet kezelni.

 

Az alapberuházás során közel 27.000, a kiegészítő beruházás által pedig 1.015 ingatlan került ellátásra. A két szakasz időben kissé összeért, de a csatornafektetési munkák befejeződnek. A csatornahálózatok a mérnökszervezet által átvételre kerültek és a projekt műszaki zárásakor az „aktiválás” során átadásra kerülnek az összes projekt elemmel együtt az önkormányzatok osztatlan, közös tulajdonába és indulhat a kötelező öt éves fenntartási időszak.

 

Az elmúlt időszakban megkezdődött minden telepen a próbaüzem, ahol is minimum 6 hónapig bizonyíthatóan el kell érni az egyébként nagyon szigorú tisztítási paramétereket. Mivel a próbaüzem Nagykátán korábban elkezdődhetett a településen korábban kiépített csatornahálózat (I. ütem) miatt, ott a próbaüzem május végével sikeresen le is zárult. Az ottani tapasztalatok azt mutatják, hogy három hónap alatt be lehet üzemelni és be lehet állítani a telepeket, amennyiben rendelkezésre áll a teljes kapacitásának legalább 30 százaléka.

 

Ennek biztosítására kezdte el megteremteni a 20 érintett település vezetése a kedvezményes ingatlanon belüli rákötés – ami nem képezi a projekt támogatott részét – kiépítését, levéve egy jelentős terhet a lakosság válláról és gyorsítva a rákötések ütemét. Erre azért nyílt lehetőség, mert az elnyert jelentős pályázati támogatás mellé a kedvezményezett, a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás sikeresen pályázott plusz önerő támogatásokra is.

 

Befejeződött a központi komposztáló telep próbaüzeme is. A telep hivatott megoldani a szennyvíztisztítás során keletkezett víztelenített szennyvíziszap kezelését. A próbaüzem során több féle struktúra anyagként működő kiegészítő anyaggal folytak a kísérletek (szalma, faapríték, zöldhulladék) és mindre kielégítő eredményt kaptunk. A zsákoló berendezés kiépítése folyamatban van, így nem lehetetlen, hogy hamarosan találkozhatunk forgalomban is a BIOMASS Super Tápió Komposzt elnevezéssel.

 

 

 

Tápió PR

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be.

Még nem értékelték
E-ügyintézés
Elektronikus ügyintézés belépés
Galéria
Szavazás
Nincs elérhető szavazás
Bejelentkezés
 
 
Elfelejtett jelszó
Š
Támogatott projektek
EU

EU

Magyar Falu Program
18,661,223 egyedi látogató