2024.04.18.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS – A TELEPÜLÉS MEGYE VÁLTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

Tisztelt szentlőrinckátai lakosok!

A Szentlőrinckáta Község hivatalos honlapján, illetve facebook oldalán, december elején megjelent lakossági tájékoztatással kapcsolatban keresem meg Önöket, hogy a településünk jövőjét és fejlődését alapvetően meghatározó kérdést világosan láthassa mindenki. A közzétett tájékoztatást a képviselő-testület Szentlőrinckáta Pest megyéről való leválásának és Jász-Nagykunk-Szolnok megyéhez történő csatlakozásának kezdeményezéséről szóló döntését tette nyilvánossá.

A kezdeményezés kiváltó okait és körülményeit szeretném Önök számára átláthatóan részletezni, hogy amikor elérkezik az idő a döntéshez, a voksukat átgondoltan, az előnyöket szem előtt tartva magabiztosan tegyék meg.

A Pest megyéről történő leválást és Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez történő csatlakozást az alábbi körülmények teszik szükségessé:

Szentlőrinckáta község költségvetése az elmúlt években és jelenleg is biztos alapokon nyugszik. Ennek ellenére jelentős lemaradásunk van a környékbeli településekhez képest, amit önerőből a helyi vállalkozások, cégek és a lakosok összefogásával sem tudunk leküzdeni. Az egy éve tartó polgármesteri tevékenységem alatt teljes mértékben felmértem a település anyagi lehetőségeit, körülményeit és adottságait, illetve a legfőbb hiányosságokat, amelyeket az alábbiakban pontokba szedve vázolok fel:

1)      Községünk főútvonalán a járda kiépítésének és a csapadékvíz elvezetésének tervei aktualizáltak és a megvalósításra várnak, a beruházás költségei viszont az elérhető és megszerezhető forrásainkhoz képest jelenleg elérhetetlenül magasak, ugyanis a bekerülési költség összesen kb. 250 millió forint.

2)      Településünkön nem áll a lakosok rendelkezésére semmilyen, megfelelő méretű, és legalább 100-150 fő befogadására alkalmas, kulturális célokat szolgáló, rendezvények, előadások megtartására alkalmas épület (kultúrház), ahol színházi előadásokat, esküvőket, bálokat, ünnepségeket és bármilyen -tömegeket megmozgató- eseményeket lehetne lebonyolítani igényes, színvonalas körülmények között. Jelenleg amit e célra igénybe vehetünk, a faház és a faluház, aminek a befogadó képessége maximum 100 fő, és ennél a létszámnál már a kényelmi szempontokat nem lehet teljes mértékben kielégíteni. Egy minden feltételnek megfelelő kulturális jellegű épület 250-300 millió forintból valósítható meg.

3)      Súlyos lemaradás mutatkozik a sportlétesítmények terén is. Ebben az évben összefogással felépítettünk az általános iskola udvarán egy füves focipályát, ami nagy eredménynek tekinthető, de mégis kevés, mert a községnek szüksége van a sportélet megalapozására, kialakítására és kiszélesítésére. Ehhez elengedhetetlen egy olyan sportlétesítmény létrehozása, ahol többféle sportolásra nyílik mód szakértelemmel rendelkező edzők és oktatók alkalmazásával, megfelelő infrastruktúra (öltöző, termek, eszközök és felszerelések) biztosításával.

A fenti területek fejlesztéséhez felmértem és minden módon körbejártam a módokat a megoldás érdekében, és kénytelen voltam belátni azt a tényt, hogy a közép-magyarországi régióban pályázatok terén nincs olyan lehetőség, ami a beruházásokhoz szükséges nagyságrendet elérné, vagy akár csak megközelítené.

A fenti problémák körvonalazódásával egy időben szembesültem a helyi nagy cégeink (Káta CNC és Haldex Hungary Kft.) gondjával is; mindkét gyárunk fejlesztés előtt áll, de a közép-magyarországi régióban a terveikhez és elképzeléseikhez nem kaphatnak anyagi támogatást. Nem lehet számítani fejlesztési támogatásra sem önkormányzati, sem vállalati szinten, mert Pest megyét Budapesttel közös régióba sorolták, és a budapesti, hozzánk, szentlőrinckátaiakhoz képest lényegesen nagyobb átlagjövedelem miatt túlléptük az európai unió átlagjövedelmének 75 %-át annak ellenére is, hogy a Szentlőrinckátára és általában a vidékre jellemző alacsony átlagkeresetet is beszámították. Ez azt eredményezi, hogy a vállalkozásaink, cégeink és az önkormányzat is jelentős támogatás nélkül kénytelen dolgozni, termelni, fejlődni. A közép-magyarországi régióban az önkormányzatok számára az elérhető támogatás 1 főre számítva kb. 40 ezer Ft., míg a szomszéd régióban (Jász-Nagykun-Szolnok megyében pl.) TÍZSZERES, azaz 400 ezer Ft / lakos!!! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyétől Győr-Moson-Sopron megyéig (Pest megye kivételével) a cégek-vállalatok egy jól megírt pályázattal a fejlesztési összeg 50-70 %-át elnyerhetik támogatásként, míg ez nálunk Pest megyében maximálisan 10-15 %.

Szentlőrinckáta számára több szempontból is alapvető fontosságú az, hogy a gyárak helyben fejleszthessenek, egyrészt ezáltal megnövekedne az önkormányzat adóbevétele, amit a kötelezően ellátandó feladatokra és az esetleges fejlesztésekre fordíthatunk, másrészt a munkalehetőségek számának növekedése még inkább minimalizálná annak az esélyét, hogy a helyi lakosok munkanélküliekké válnak.

Sajnos a fent leírt fejlesztési behatároltságunk miatt már az egyik cégünk kénytelen volt a tervezett beruházásait Jász-Nagykun-Szolnok megyében megvalósítani az ott megszerezhető anyagi előnyök és lehetőségek miatt.

A fentieken felül településünk Jász-Nagykun-Szolnok megyével való élő és szoros kapcsolatát mutatják az alábbi tények is, amelyek mind azt jelzik, hogy annak ellenére, hogy pest megyeinek mondjuk magunkat, mégis mindent Jász-Nagykun-Szolnok megyében intézünk:

Az elmúlt kb. 10 évet alapul véve a szentlőrinckátai 8. osztályt elvégzett tanulók kb. 95%-a Jász-Nagykun-Szolnok megyében –elsősorban Jászberényben- tanul tovább.

A pest megyei Szentlőrinckátáról a pest megyei járási központ –Nagykáta- napi 3 pár buszjárattal érhető csak el, a legutolsó busszal már csak kora délután lehet hazajutni, az esti utazás tömegközlekedéssel kizárva. A jász-nagykun-szolnok megyei Jászberénybe napi 8 pár járat indul oda-vissza, emellett a pesti buszok adta lehetőséget is igénybe vehetik a lakosok a falu szélétől.

A pest megyei Szentlőrinckátáról a betegek a kórházi kezelést a jász-nagykun-szolnok megyei Jászberényben veszik igénybe.

A pest megyei szentlőrinckátai lakos vásárlás céljából leginkább a jász-nagykun-szolnok megyei Jászberényt keresi fel, hogy beszerezze, amire szüksége van.

A pest megyei Szentlőrinckátáról a lakosok a jász-nagykun-szolnok megyei Jászfényszarun vagy Jászberényben intézik el hivatalos ügyeiket, ha az okmányirodát kell felkeresniük.

Ezen felül a pest megyei szentlőrinckátai lakosok banki ügyeik intézése miatt is a jász-nagykun-szolnok megyei Jászberénybe mennek elsősorban.

A felsorolás nem lenne teljes, ha nem említenénk meg azokat a dolgozókat, akik nem Szentlőrinckátán keresik a pénzüket, ők javarészt a jász-nagykun-szolnok megyei Jászberénybe, Jászfényszarura és Jászárokszállásra járnak be dolgozni.

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy életünk fontos ügyeit és tevékenységeit annak ellenére, hogy pest megyeiek vagyunk, mégis Jász-Nagykun-Szolnok megyében tudjuk legfőképp lebonyolítani.

Szentlőrinckáta képviselő-testületének legteljesebb egyetértésével úgy vélem, településünk, a cégeink, az önkormányzat és a lakosok javát szolgálná a Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez történő csatlakozás annak érdekében, hogy a megyeváltással járó és ezáltal elérhetővé váló előnyökben részesülhessen településünk minden vonatkozásban. Hisz már így is minden fontos ügyünk Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez köt minket, miért ne ragadnánk meg az összes lehetőséget, amit a megye nyújtana nekünk? A Pest megyéről történő leválással Budapest egy méterrel sem kerülne messzebb, és a pesti buszok ugyanúgy elvisznek bárkit a fővárosba.

A fenti ismertetést gondolatébresztőnek és figyelemfelkeltésnek szántam, a kérdés mindannyiunk és gyermekeink ügye, településünk jövője és fejlődése a tét. 2016. év elején több lakossági fórumot rendezünk a kezdeményezés megbeszélése és megvitatása érdekében, ezen kívül ha bárkinek bármilyen kérdése fogalmazódott meg a témával kapcsolatban, természetesen a rendelkezésére állok mindenki számára.

Elérhetőségek:      telefonon:          Titkárság:                06 29/631-080

                                                     Közvetlen számaim: 06 70/327-3095      

                                                                                  06 30/995-7137

                             e-mailben:      pm.sztlkata@upcmail.hu

                             személyesen: ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatalban.

Kérem, felelősséggel foglalkozzunk az üggyel!

A napokban 600 db szórólap kerül kihelyezésre, minden lakott ingatlanhoz, hogy minél szélesebb körű legyen a tájékoztatás! Amennyiben az Ön otthonába esetleg nem jutott, kérem jelezze, és pótoljuk !

Tisztelettel:   Nagy István

                    polgármester

About Author