2024.04.24.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK SZENTLŐRINCKÁTA KÖZSÉG TÖBB ÉPÜLETÉT

SAJTÓKÖZLEMÉNY

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK SZENTLŐRINCKATA KÖZSÉG TÖBB ÉPÜLETÉT

Szentlőrinckáta Község Önkormányzati tulajdonú épületeinek épületenergetikai korszerűsítésére több mint 115 millió forintos európai uniós támogatást nyert. A Kohéziós Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza.

A projekt megvalósulása során a Gesztenyefa Óvoda épülete, az Imre Sándor Általános Iskola épülete, valamint a Faluház és Könyvtár épülete kerül korszerűsítésre. A 115.673 millió forintos beruházásnak köszönhetően Szentlőrinckáta Község Önkormányzata az épületek fenntartását költséghatékonyabban tudja majd biztosítani. A Támogatási szerződés aláírásra került, a kivitelezéssel november végére végeznek a szakemberek, így már év végétől az európai uniós támogatásnak köszönhetően környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető intézményekkel fog gazdagodni a Község.

A projekt célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, valamint hőveszteségeinek csökkentése, így ennek érdekében a pályázat keretében az épületekben a külső nyílászárók korszerű műanyag nyílászárókra történő cseréje, valamint utólagos homlokzati és födém szigetelése valósul meg. Továbbá a pályázattal érintett intézményekben napelemes rendszer kerül kiépítésre.

A projekt hosszú távú közvetlen céljai között szerepel a működési költségek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése.

Az uniós támogatásból finanszírozott korszerűsítésnek köszönhetően a létesítmények energetikai szempontú korszerűsítése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését fogja eredményezni, amely nemcsak a pályázónak jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó felhasználás környezetvédelmi szempontból is előnyös. Szentlőrinckáta Község Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a kezelésében lévő épületekben a lehető legmagasabb szintű energetikai korszerűsítést hajtsa végre, ezáltal biztosítva a hosszú távú hatékony fenntartást, továbbá olyan energetikai fejlesztést hajtson végre az épületeken, amelyek a beruházás mértékének megfelelően valóban képes növelni az épület energia felhasználásának hatékonyságát, ezáltal csökkenteni a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat.

About Author