2024.04.09.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

Szentlőrinckátai Gesztenyefa Óvoda és Konyha

Óvodánk nevét a két a hatalmas gesztenyefáról kapta, amelyek már az építéskor lettek ide ültetve, hogy árnyékot adjanak nyáron a nagy melegben, és sok kis gesztenyét ősszel, amiből mindenfélét lehet készíteni.
Intézményünkben a férőhelyek száma 75 fő. A kihasználtság az utóbbi években rendkívüli emelkedést mutat, jelenleg is 84 kisgyermek jár óvodánkba.
Az épület sokat változott 1965 óta, amikor is elkészült: egy faház lett hozzátoldva csoportbővítésként, amit aztán elbontottak és kaptunk egy gyönyörű, új szárnyat, amiben egy tágas tornaterem, a felső szinten pedig irodahelyiségek, fejlesztő szoba, tároló szoba található. Volt csoportszobabővítés, tetőcsere, nyílászárók cseréje. A fűtéssel még vannak gondjaink, de elkészült a gyermekmosdók teljes felújítása, valamint külső szigetelés készült pályázati támogatásból, ugyanígy sikerült napelemet is telepítenünk. Vannak informatikai eszközeink, laptop, lézer- és tintasugaras nyomtató, fénymásoló, projector. Sok-sok pályázat segített az eszközök és berendezési tárgyak beszerzésében. A bútorok esztétikusak, folyamatosan ki lettek cserélve. A szobában minden gyereknek külön fiókja van, ahová elhelyezheti kincseit, féltett dolgait, a folyosón pedig külön öltözőszekrénye, ahová saját ruhadarabjai, cipői kerülnek.
Szép, nagy udvarunk van, ahol található rengeteg játék, gyönyörű kert, fedett kis házikók, ahol eltölthetünk egy kis időt még eső esetén is. Törekszünk mindig arra, hogy az udvari játékokat időben, szükség szerint cseréljük. Jelenleg is zajlik csere, amit most pályázati pénzből bonyolítunk le. A kert megújítása is tervben van, egy részt a megemelkedett létszám miatt játéktérré szeretnénk alakítani, illetve kialakítunk egy kis kertet is, amit majd maguk a gyerekek gondoznak. Eddig is kertészkedtünk, de most tudatosabban alalkítjuk ki ezt a helyet.
A szelktív hulladékgyűjtés, környezetünk tisztaságának megóvása, a “zöld” napok megünneplése közös ügyünk!!
Óvodánk székhelye a Csibészke Alapítványnak, amely a településen élő gyermekekre fókuszál: programokat szervez, különböző versenyeket, a szabadidő hasznos eltöltése céljából. Támogatja tárgyilag, anyagilag az óvodát és az iskolát, a gyerekeknek szervezett gyereknapi, karácsonyi programokat. Segíti a hátrányos helyzetű, szegényebb családok gyermekeit, és a sérült gyerekeket is.
Az óvodai dolgozók csapata igen összeszokott, hiszen az óvónők közül van, aki már 40 éve dolgozik itt és minden dolgozó, még a dajkák is régóta változatlan összetételben dolgoznak együtt. Csak érdekességképpen írom, hogy a legkésőbb érkezett óvó nénink hozzánk járt oviba! Óvodánk dolgozói: 6 fő óvónő, 3 fő dajka, 1 fő pedagógiai asszisztens. Mivel 3 csoportos az intézmény, így a vezetőnek, vagyis nekem is van kötelező óraszámom, amit a
gyerekekkel töltök, bár nem tartok foglalkozást, hanem a korán érkezőket fogadom és zárom az óvodát. Vezető helyettes is segíti az óvoda életével kapcsolatos teendők felelősségteljes ellátását. Az intézmény minden dolgozója rendelkezik a feladatának
megfelelő végzettséggel, sőt elmondhatom, hogy óvónőink nagyon aktívak a továbbtanulás terén, szeretik képezni magukat, szívesen tanulnak.
Nevelőtestületünkről elmondható, hogy nagyon aktív, a vezető dolga, hogy segítse a szükséges feltételek megteremtését a rengeteg, jobbnál jobb ötlet megvalósításához. Az alábbi tevékenységeink, a teljesség igénye nélkül, (van, amit régebben szerveztünk, van, amelyiket mostanában) amikre büszkék vagyunk, és sajátossá is teszik intézményünket:

szabadtéri koncertek szervezése több éven keresztül, népszerű könnyűzenei előadók meghívásával;

vacsorával egybekötött, zenés, műsoros bálok szervezés;

zenés, műsoros estek szervezése teremben, kellemes, kultúrált előadókat meghívva;

meseelőadások, amiket mi magunk, óvónők és dajkák adtunk elő, jelmezbe öltözve, hang, és fénytechnika igénybevételével;

nagyobb rendezvények, amelyek közül volt, amit többször is megszerveztünk: Ovi fesztivál, Szüreti felvonulás, Karácsony est, Gyereknapi programok a környező óvodák csemetéivel együtt;

Kirándulások szerezése a szülők bevonásával;

“Ovilap” szerkesztése, a szülők tájékoztatása céljából havonta, a csoportok életével, tevékenységeivel kapcsolatban;

“Beszélgető-kör” kialakítása a gyermekek részére, hogy mesélhessenek otthoni élményeikről, hogy választhassanak a tevékenységek közül…stb.
Több éven keresztül folytattunk külön délutáni tevékenységeket, 16 órától 16. 30. -ig, amelyek tartalmaztak játékos formában fejlesztéseket, amit a szülők kérése, az egyes gyerekek képességei alapján állítottunk össze. Volt táncfoglalkozás, volt foci, lehetett kézműves foglalkozás, vagy matematikai játékok közül is választani.
Néhány alkalommal szerveztünk továbbképzést a környező óvodák óvónői részvételével, de volt, amikor csak a testvéróvodáink (Tóalmás, Tápiószecső) jelenlétével. Ezek a megbeszélések általában egy-egy nagyobb téma feldolgozásáról szóltak, vagy egy új törvény megjelenése alkalmával fordultak elő. Hívtunk szakértőt, előadót, aki segített részletesebben
feldolgozni egy-egy témát. El tudjuk mondani, hogy a mi kis óvodánk vendége volt, Dr.
Ranschburg Jenő tanár úr, ismert pszichológus, egyetemi tanár, aki sajnos, az óta már elhunyt. Nagy élmény volt mindannyiunk számára, egy életre szóló élmény, a vele való találkozás.
Mindezek a közös, általunk prezentált programok mutatják, hogy a nevelőtestületünk nagyon jól tud együtt dolgozni, tartalmas, szép feladatokat oldottunk meg közösen.
A testület a Tevékenységközpontú óvodai nevelési program általunk átdolgozott változata szerint dolgozik, amihez szinte minden feltételt meg is teremtettünk és folyamatosan fel is újítunk. Óvodánk csoportszobái jól felszereltek, megfelelően tágasak, a játékeszközök
változatosak, megfelelő darabszámban állnak rendelkezésre. A tevékenykedésekhez van kis
kert az udvaron, ahová lehet veteményezni. Vannak kerti szerszámok gyerekméretben a jó munkához, de van lombseprű és hólapát is a kicsiknek. Idéntől nagyobb hangsúlyt kap a kertészkedés, növénygondozás, mivel az egyik óvó nénink mesterprogramja is a “Zöld óvoda” felé vezető utat készíti elő.
A vírushelyzet idejét kivéve, rengeteget kirándulunk közelebb és távolabb is, sok időt töltünk a szabadban. Fontosnak tartjuk településünk értékeinek, hagyományainak megismertetését a gyerekekkel, erre külön nagy hangsúlyt fektetünk: népművelő segített a népi kézművesség megismerésében, idős embereket kértünk fel a tevékenységek bemutatására, néptánc oktatás is volt délelőttönként, amit a Jászsági népi együttes kiváló táncosai tartottak a kicsiknek több éven keresztül. Ezt annyira megkedveltük, hogy jelenleg már mi tartjuk, óvodán belül ezt a tevékenységet. Eleinte két kolléganő végzett el olyan tanfolyamot, hogy megszerezze az alapokat, hogy magunk meg tudjuk oldani, napközben, a néptánc megszerettetését gyermekeinkkel, ne maradjon ki egy gyerek se ebből az élményből anyagiak miatt. Mára már minden dolgozó, még a dajkák is megszerezték a “Lippogó” tanfolyam által nyújtott, néptáncoktatást segítő tudást.
Kiemelten és kiválóan tudják a kolléganők átadni az ábrázolás változatos technikáját a gyerekeknek. Rengeteg, országos szintű rajzpályázaton is részt vettünk, ahol nagyon jó eredményeket is többször elértünk.
A drámapedagógia is kedvelt az óvónők körében: ahogyan mi magunk is szerepelünk, úgy az érzést átadva, a kicsik is nagyon szeretnek mesét játszani. Néhány éve, egyik kolléganő színjátszó versenyre is vitte a csoportját, és bizony a nagyok között a mi kicsinyeink nyertek! Fontos számunkra az egészség megőrzése, a sport megszerettetése a gyerekekkel. Nagy öröm volt a tornaterem elkészülése, sok új lehetőség megvalósulhatott itt. Az udvarunk is bőven ad teret a szabad levegőn való mozgásra, amit mi ki is használunk teljesen. A vírushelyzet előtt már beléptünk a Bozsik programba, és kaptunk igazi fociedzőt, aki hetente jött edzést tartani a gyerekeknek. Nagyon sokat megyünk meccsekre, edzésekre más településekre is, leginkább Jászberénybe. Bízunk benne, hogy, ha ez a veszélyes járvány elcsitul, folytathatjuk ezt a sportprogramot is!
A Gesztenyefa óvoda dolgozói, óvónők és dajkák mind sok munkával, közösen alakítottuk ki óvodánk arculatát, vannak még javítani való területek ugyan, de úgy gondolom büszkék
lehetünk óvodánkra, eddigi nevelőmunkánkra.


Elérhetőség:

Madarász Anita- óvodavezető

Cím: 2255 Szentlőrinckáta, Ady Endre u. 4.

Tel.: 06-29/431-572

Email cím: zoldalmakukac@gmail.com

Web: www.gesztenyefaovoda.hu

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 
7.00 – 17.00