2024.06.12.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése

Szentlőrinckáta Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett
VP 6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” című pályázaton 95 211 325 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a „Külterületi utak fejlesztése Szentlőrinckátán” című projekt megvalósításához (azonosítószáma: 1826434390).

A projekt keretében önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő, külterületi, már meglévő földutak stabilizálása, valamint alépítményének és szilárd burkolatának kialakítása, illetve az utak karbantartásához szükséges gépek beszerzése történik. Az útfejlesztés a 0,4 hrsz., a 048 hrsz., a 060 hrsz. és a 0,65 hrsz. utakat érinti, összesen 2140 m hosszon.

A kivitelezéssel érintett földutak mentén 16 vállalkozás bejelentett székhelye, telephelye található.
A beruházás következményeként ezek a földutak – melyek esőzéskor olykor járhatatlanok – kapnak egy stabilizált alapréteget és egy szilárd burkolatot, melynek köszönhetően az utak mellet lévő vállalkozások és gazdaságok dolgozói kényelmesebben tudnak közlekedni és könnyebben és biztonságosabban tudják szállítani terményeiket, ezáltal is növelve a gazdaságuk teljesítményét, sikerességét, mivel így szebb, frissebb árut tudnak gyorsabban eljuttatni a vásárlóknak.

A pályázat keretében az önkormányzat kezelésében lévő utak karbantartásának, rendszeres felújításának, fenntartásának elvégzése érdekében olyan gépek is beszerzésre kerülnek, melyek az eddig kézi erővel végzett feladatokat ki tudják váltani. A gépek beszerzése lehetővé teszi a munkaerő más önkormányzati feladatok elvégzésére történő átcsoportosítását, mely a település hatékonyabb fenntartásához segít hozzá. A projekt során 8 543 430 Ft értékben kerül beszerzésre erőgép (traktor), sószóró és hóeke.

A pályázaton elnyert 90%-os intenzitású vissza nem térítendő támogatás mellet Szentlőrinckáta Község Önkormányzata 10 579 038 Ft önerőt biztosít a projekt sikeres megvalósításához. Így a projekt teljes költsége 105 790 363 Ft.

A projekt megvalósításában résztvevők: Szentlőrinckáta Község Önkormányzata, mint Kedvezményezett, valamint a Vidékfejlesztési Program keretében a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága.


A teljes projekt összefoglalása

A projekt keretében önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő, külterületi, már meglévő földutak stabilizálása, valamint alépítményének és szilárd burkolatának kialakítása, illetve az utak karbantartásához szükséges gépek beszerzése valósult meg. Az útfejlesztés a 04 hrsz., a 048 hrsz., a 060 hrsz. és a 065 hrsz. utakat érinti, összesen 2140 m hosszon.

A kivitelezéssel érintett földutak mentén 16 vállalkozás bejelentett székhelye, telephelye található. A beruházás következményeként ezek a földutak stabilizált alaprétegre szilárd burkolatot kaptak, melynek köszönhetően az utak mellet lévő vállalkozások és gazdaságok dolgozói kényelmesebben tudnak közlekedni és könnyebben és biztonságosabban tudják szállítani terményeiket, ezáltal is növelve a gazdaságuk teljesítményét, sikerességét.

A projekt keretében az önkormányzat kezelésében lévő̋ utak karbantartásának, rendszeres fenntartásának elvégzése érdekében olyan gépek is beszerzésre kerülnek, melyek az eddig kézi erővel végzett feladatokat gépesítik, ezáltal lehetővé teszik a munkaerő más önkormányzati feladatok elvégzésére történő átcsoportosítását, mely a település hatékonyabb fenntartását segíti elő. A projekt során így került beszerzésre egy erőgép (traktor), sószóró és hóeke.