2024.03.27.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

TANYÁK VILLAMOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FELMÉRÉSRŐL SZÓLÓ LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Lakossági tájékoztató

a magyarországi tanyák villamos energiával történő ellátását megalapozó felméréssel kapcsolatban

A tanya a magyar vidéknek több évszázadra visszanyúló, jelentős gazdasági, települési és társadalomtörténeti múlttal rendelkező eleme, mely különösen az Alföldön ma is nagyszámú lakónépességnek nyújt otthont.

A Magyar Országgyűlés 49/2009 (V. 27.) számú határozata alapján a tanya olyan örökség, valamint nemzeti érték, melynek fennmaradása és fejlesztése nemzeti érdek. A tanyai élet a természeti-táji adottságokhoz alkalmazkodó hagyományos létformát, gazdálkodási tevékenységet jelent, valamint egyedi kultúrát is közvetít. A Magyar Kormány kiemelt célkitűzéseként jelölte meg az összes magyarországi tanya 2020. évig villamos energiával történő ellátását. A Kormány által felállított Hungarikum Bizottság 2015. június 25-i döntése értelmében a magyar tanya mint kiemelkedő nemzeti érték, bekerült a Magyar Értéktárba.

A tanyák infrastruktúrájának fejlesztése igényes és összetett tervezési előkészítést igényel, aminek első lépése a villamoshálózat kiépítésének befejezése, korszerűsítése és fejlesztése lehet.

Jelenleg hazánkban nincs olyan hiteles statisztika, amely alapján meg lehetne határozni a tanyán élők jelenlegi helyzetét, szociális rászorultságát, különösen az árammal nem rendelkező tanyák számát, elhelyezkedését, fizikai állapotát, így a tanyák villamosításának beruházási tervének megalapozásához felmérés elvégzése szükséges.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok, mint a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervei az illetékességi területükre vonatkozóan átfogó ismerettel, szervező erővel, a feladat lebonyolításához megfelelő szakmai háttérrel, illetve a területi közigazgatás irányításától érkező koordinációs támogatással rendelkeznek, a tanyák felmérését az érintett megyei kormányhivatalok és azok járási hivatalai végzik el. A kormányhivatali munkatársak a Földművelésügyi Minisztérium által készített elektronikus űrlap (kérdőív) kitöltésével mérik fel a tanyákat.

A felmérés eredményes elvégzése alapvető feltétele a tanyák villamos energiával történő ellátásának, ezért is rendkívül fontos, hogy a tanyákon élők a kérdőívek kitöltésében történő közreműködésükkel segítsék a fejlesztés megvalósítását.

felmérésre alapozott, minden tanyára kiterjedő tanyavillamosítás elősegíti a tanyai életmód sajátos értékeinek megmentését és megőrzését, valamint a tanyai gazdálkodás újraélesztését, megújítását.

About Author