2024.04.09.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

MÉHEK ÉS DARAZSAK OKOZTA VESZÉLYEK

A nyári időszak beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és több időt töltünk a szabadban. Előfordulhat ilyenkor, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nem csak fájdalmat, hanem – erre érzékenység esetén – akár komolyabb szövődményeket is okozhat.

Magyarországon több olyan rovarral is találkozhatunk, amelyek csípése nagy fájdolommal jár és esetenként enyhe, ritkábban súlyos szövődményekkel jár. Közülük leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek a rovarak jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat, vagy fészküket. A veszélyes helyzetek legjobb megelőzése, ha elkerüljük a fészket, és nem ingereljük őket. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek , cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk be, vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

Amennyiben a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, illetve olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg házilagos módszerekkel eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakértő segítséget. A szakemberek folyamatosan frissülő országos listája az elérhetőségeikkel együtt , megyénkénti kibontásban megtalálható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján :

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/mehraj/Mehrajbefogok_20160601.xls

About Author