2024.04.24.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

ISKOLAI AGRESSZIÓ

ISKOLAI AGRESSZIÓ I.

A PEDAGÓGUS ELLEN IRÁNYULÓ ERŐSZAKOS VISELKEDÉS

Nem titok, sajnos a híradásokban is egyre többet hallunk arról, hogy az erőszakos magatartások száma növekszik az iskolákban, különösen az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban. A tanárok az előző éveknél agresszívabb tanulói viselkedésről számolnak be, ami a többi diákra és magára a tanárra is irányulhat, mind verbálisán, mind non- verbálisan, azaz tettlegességig fajulva. A pedagógusok tehetetlennek érzik magukat, féltik a saját és a többi diák testi épségét.

A pedagógusok a büntetőjogi védelem szempontjából közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Az ellenük elkövetett fizikai, vagy bármilyen más erőszak büntetési tétele megegyezik a hivatalos személy (pl.: rendőr) elleni bűncselekmények büntetési tételével.

Az iskolai agresszió problémakörét szoros összefogással lehet csak kezelni, melybe bele kell vonni a szülőt, a pedagógust, a gyermeket és szükség esetén szakembert is.

Javaslat az iskolának:

  • Az iskolának világos szabályokat kell megfogalmaznia a Házirendben, írásba kell foglalni, hogy az egyes szabályok megsértése milyen felelősségre vonással jár az iskola részéről.
  • A diákokkal meg kell ismertetni a Házirendet, meg kell győződni arról, hogy megértette és elfogadja azt, és az év folyamán többször fel kell eleveníteni annak tartalmát!
  • A leírt szabályokat és szankciókat következetesen be kell tartatni!
  • Javasolt az illetékes rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereivel történő kapcsolatfelvétel, aki a megelőzés lehetőségeit illetően felvilágosítással tud szolgálni.

Ingyenesen hívható segélyhívó számok: 104,105,107,112

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

About Author