2023.12.04.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

VIGYÁZAT!!!

VIGYÁZAT!

Csalók húznak hasznot az új koronavírus-helyzetből!

A rendőrség tanácsai, hogy ne váljon a csalók áldozatává.

A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy ingatlan fertőtlenítés hajtanak végre, vagy vírus szűrésre alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátásra szolgáltatást ajánlanak fel.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 vírus kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben.

Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva Önt is becsapják!

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltban, sem interneten, sem telefonon vagy személyesen nem kapható.

  • A vásárlás módjától függetlenül, mindig ajánlott leellenőrizni az árut ajánló cég vagy személy valódiságát.

Gyanakodjon, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járvány-helyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, vagy erre hivatkozva személyes adatait kérik, a hivatalos szervek (önkormányzatok, háziorvos) nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.

  • A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapját és folyamatos­személyes kontaktust mellőző- kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.

Kérjék a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, kertbe, házba. Ez nem csak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti.

Előzzük meg az ún. „unokázós” csalásokat! Ha hozzátartozókra hivatkozik az idegen azonnal ellenőrizzék vissza, hogy igaz-e amit mondtak!

  • Amennyiben úgy érzi, hogy csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámom!

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen: Tájékozódjon mindig hiteles forrásból a https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www. nnk.gov.hu/ weboldalokon minden információt megtalálnak a járvánnyal kapcsolatban.

About Author