2023.12.05.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

Ingyenes lakossági LED-csereprogram

A CYEB Energiamegoldások Kft. elindította országos lakossági LED-csereprogramját, melynek keretében ingyenesen juthatnak energiatakarékos LED-izzókhoz azok, akiknek a nevén található villanyszámla és regisztrálnak a ledcsere.hu oldalon.

Egy átlagos magyar háztartásban 20 db izzó található, mely a teljes villanyköltség közel 1/3-át jelenti. A LED fényforrások előnye, hogy használatuk jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, 10 éves élettartamának köszönhetően pedig használójuk sokkal kevesebb hulladékot termel, mint az, aki hagyományos izzóval világít. A modern izzók használatával nem csak a költségek redukálódnak, de a káros CO2 kibocsátás is mérséklő, csökkentve ezzel a környezet terhelését. A fent leírtak fényében nem kérdés, hogy hosszú távon a LED világítás jelentős előnyökkel bír a hagyományos világításhoz képest.

Hogyan lehet csatlakozni a programhoz?

A villanyszámlával rendelkező személy regisztrál a ledcsere.hu oldalon, ahol a felhasználóbarát felületünknek köszönhetően néhány perc alatt megtörténik az adatok rögzítése.

Az ehhez szükséges információk, illetve dokumentumok: jelenlegi izzók száma helyiségenként, (teljesítmény, típus- E27/E14), személyi igazolvány, lakcímkártya, utolsó havi villanyszámla.

A regisztráció utolsó lépéseként átvételi pontként válasszák Szentlőrinckátát.

Regisztrálni 2022. március 25-ig lehet a ledcsere.hu oldalon!

A regisztrációhoz igény esetén segítséget kérhet a Faluházban!

A rendszer a megadott adatok alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult. Egy fogyasztási helyre, az éves villamosenergia felhasználástól függően maximum 50 db LED-et tudunk biztosítani!

Hogyan történik a LED-ek átvétele?

A regisztrációt követően az alábbi időpontokban vehetik át ingyenes LED-jeiket az alábbi helyszínen:

Faluház és Könyvtár – 2255 Szentlőrinckáta, Honvéd u. 25.

2022. március 30.:  12-18 óráig,

2022. április 1.:      12-18 óráig,

2022. április 6.:      12-18 óráig,

2022. április 8.:      12-18 óráig,

2022. április 13.:      12-18 óráig,

2022. április 20.:      12-18 óráig

Ehhez szükség lesz a személyi igazolványukra és a helyszínen a honlapon korábban megtekintett szerződés aláírására. Ha valaki más nevében jár el, két tanúval aláíratott meghatalmazásra lesz szüksége. A régi, hagyományos izzókat NEM szükséges leadni.

A program anyagi hátterét az a 2020-as törvény adja, ami alapján az energiakereskedő cégeknek (villany/gáz/üzemanyag) minden évben forgalom utáni energiahatékonysági programok támogatását kell bemutatnia.

Milyen változásra számíthat az, aki 10 égőt LED-re cserél?

Például 5 db 100 W-os és 5 db 60 W-os wolframszálas izzó ugyanekkora megvilágítást biztosító (12W, ill. 7W) LED-re cserélésével napi 4 óra használat mellett, 40 Ft/kWh energiaárnál a spórolás mértéke, amely 28 200 Ft spórolást jelent egy év alatt. Emellett, a megtakarított energiával 246 kg-mal kevesebb a CO2 kibocsátás, mely kevesebb környezeti terhelést jelent.

Szentlőrinckáta, 2022. 03. 01.

                                                         Tisztelettel,

                                                                                      Szabó Viola

                                                                                      polgármester

About Author