2024.03.27.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

TÁJÉKOZTATÓ a megyeváltásról és az ehhez kapcsolódó népszavazásról

Tisztelt Szentlőrinckátai Lakosok!

Hosszú időn át tanulmányozva és átlátva a Közép-Magyarországi Régió pályázati lehetőségeit, illetve a lehetőségek harmadik uniós pályázati ciklus óta tartó hiányosságait -alátámasztva mindezt Szentlőrinckáta Jászberénnyel meglévő valódi élő kapcsolati rendszerével-, a képviselő-testület határozatot hozott a megyeváltással kapcsolatos népszavazást kezdeményező döntésről 2015. november 25-én.

Áttekintve a megyeváltással kapcsolatos teendők sokféleségét és időbeli sorrendjét, illetve egymásra épülését a tavalyi határozatot akkor mielőbb meg kellett hozni. Minden további információ írásbeli beszerzése -ismerve a hivatalok működési rendjét és az ügyintézési határidőket- csatlakozási lehetőségünk egy-két évi csúszását eredményezte volna. Az akkori -részben írásbeli, részben szóbeli és részben tapasztalati- tudás birtokában a testület meghozta azt a döntést, amit Szentlőrinckáta fejlődése szempontjából a leghatékonyabbnak tartott.

Ezt követően minden esemény haladt az előírt forma szerint, mígnem ez év február 18-án -több oldalról is – az ügy szempontjából sajnálatos információt kaptunk: a vonatkozó jogszabályhelyek mostani, a mi esetünkre vonatkozó értelmezése szerint az érdemi csatlakozásunk dátuma semmiképpen nem lehet a település számára legoptimálisabb 2017. január 01.

Ezen okok miatt arra a következtetésre jutott az önkormányzat vezetése, hogy célunkat; Szentlőrinckáta infrastruktúrájának fejlesztését, illetve közösségi célú épületek felépítését ezzel az eszközzel nem érhetjük el.

A népszavazást felfüggeszteni, illetve elhalasztani már nem lehet, mivel az ehhez szükséges előkészületek és tevékenységek elkezdődtek, tehát mindenképpen kötelező a törvényben előírtak miatt megtartani.

A képviselő-testület alapvető célja semmit nem változott, dolgozunk tovább, folyamatosan kutatva a finanszírozási lehetőségeket, hogy minél többet hozzátehessünk Szentlőrinckáta fejlődéséhez. Felkutatjuk a település adottságaihoz illő, Közép-Magyarországi Régióban meglévő pályázati eshetőségeket, és mindig szem előtt tartva a céljainkat -közösséget építve és ennek a közösségnek a segítségét kérve- dolgozunk tovább Szentlőrinckáta épüléséért.

Szeretnénk megköszönni a lakosságnak a megyeváltással kapcsolatos aktív véleménynyilvánítást, segítőszándékú támogatásukat, és kritikai hangvételű észrevételeiket.

Kelt: Szentlőrinckáta, 2016. március 2.

Nagy István polgármester

About Author