2024.03.27.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

Gyimes Kollégium – 2016. szeptember 22-30. Gyimesközéplok-Borospataka

Gyimes Kollégium – 2016. szeptember 22-30. Gyimesközéplok-Borospataka

2016. szeptemberének végén, Nagy István polgármester úr kapcsolatainak köszönhetően egy rendkívüli lehetőséghez jutott Szentlőrinckáta község önkormányzata. A települést képviselő csapat (Nagy István, Turza Zsolt, Vincze Csaba és Horti Sándor) bekapcsolódhatott a Gyimesi Kollégium munkájába. Abba a kutatómunkába, amely a gyimesi csángók értékeinek és értékőrzőinek összegyűjtését tűzte ki célul, a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programjának keretében.

munkaban4.jpg
munkaban2.jpg
munkaban1.jpg

A programnak településünkről csupa olyan résztvevője volt, akik már évek óta elkötelezettek mind a kinti emberek, mind a kutatás témája iránt. Nagy lelkesedéssel és várakozással vágtunk neki a több, mint egy hetes elfoglaltságot jelentő feladatnak. A megérkezésünktől a program zárásáig kettősséget élhettünk meg Boroson. Először is izgatottan és kicsit tapasztalatlanul készültünk a megmérettetésre, amiben eddig még sohasem volt részünk. A kérdőívek kitöltése mellett, a helyi emberek otthonaiban mértük fel a Gyimesek kultúráját, hagyományait, vallási és művészeti életét, adottságait és értékeit. Másodszor pedig a kinti (borospatakai) barátaink vendégszeretetét élvezve újra megélhettük azt az összetartást, nyitottságot és összetartozást, ami mindvégig körbevett bennünket az ottani családoknál.

nyitoeloadasok.jpg
kovacsnal.jpg
sulakenyer.jpg

Ismét felejthetetlen élményekkel gazdagabban tértünk haza. Szeptember 30-án pedig a „viszontlátásra” nemcsak a gyimesi embereknek, de a kollégium munkájának is szólt. Ugyanis 2017. tavaszán ismét meglátogathatjuk a csángó magyarokat, és tovább folytatódhat az elkezdett munka a „patakországban”. Akkor az interjúalanyokkal, már mélyinterjúkat fogunk készíteni és tovább kutatni az évszázados értékeket.

megerkezes.jpg
fennahegyen.jpg
csango_mellenyben.jpg

Horti Sándor a Gyimesi Kollégium tagja

About Author