2024.03.27.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

Bejelentés fúrt és ásott talajvíz-kutakra

2023 végéig kell fennmaradási engedélyt kérni a fúrt és ásott talajvíz-kutakra

A 2020. évi 125. sz. Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosítás szerint mentesül a vízgazdálkodási bírság kiszabása alól az, aki 2023. december 31-ig kezdeményezi az engedély nélkül létesített kút fennmaradási engedélyezési eljárását. A módosítás július elsejétől lép hatályba. 

Legutóbb 2018-ban módosították a vízgazdálkodási törvényt, akkor 2020. december 31-ig adtak haladékot a fúrt kutak tulajdonosainak a bírság alóli felmentést biztosító vízjogi fennmaradási engedély beszerzésére.

A módosító paragrafus szerint: „A Vgtv. [a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény] 29. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(7) Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Vgtv.mód3.) hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.”

A szabályozás értelmében, aki ezen időpontig nem kér fennmaradási engedélyt az engedély nélkül fúrt vagy ásott kútra, annak 2024. január 01. napját követően vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

Szabó Viola

polgármester

About Author