2023.12.04.

Szentlőrinckáta Község Hivatalos Honlapja

„Van egy falu, Lőrinckáta, határát sok bíbic járta, S meséli róla a fáma: – Így lett Lőrinc-, Bíbickáta." (B.A.S.A.)

21 db facsemetét nyert el Szentlőrinckáta a Településfásítási Programon keresztül

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy az idei évben Önkormányzatunk nevében az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program második ütemének most zárult igénylési szakaszában sikeres igénylést nyújtottam be, ezzel összesen 21 db facsemetét nyert településünk, amelyeknek fajtái:

? Platán,

? Díszkörte,

? Gömb Szivarfa.

A benyújtott igénylésnél a Kossuth Lajos utca-Honvéd utca területét jelöltem ki, ezzel a Temetőbe érkező látogatók részére az árnyékban történő parkolás lehetőségét biztosítva és egy szebb, zöldebb településképet kialakítva ezen területen, útszakaszon.

A program településenként nemcsak 10-30 db nagyméretű, földlabdás vagy konténeres előnevelt sorfát kínált az igénylőknek, hanem eszközöket, kiszállítást az ország teljes területén és erdész vagy kertész szakember jelenlétét az ültetésen.Az igénylők 19 olyan fafajból választhattak, amelyek jól tűrik a városi viszonyokat is. Elsősorban őshonos fákat igényelhettek: keskenylevelű és magas kőrist, kislevelű hársat, nagylevelű hársat, kocsányos- és cser tölgyet, ugyanakkor a programban nem őshonos fafajok is szerepeltek, mint például a gömb koronájú szivarfa.

? A program fő célja, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait és javítsa a települések környezeti állapotát.

?A faültetéssel és az erdőtelepítéssel nemcsak a szélsőséges időjárás hatásait csökkenthetjük, hanem egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára!

Az ültetés várható időpontja idén ősszel lesz, amelyet szeretném, ha községünk lakosainak összefogásával és segítségével valósítanánk meg.

A részletekről a későbbiekben tájékoztatom Lakosainkat!

Szentlőrinckáta, 2021. 07. 21.

Tisztelettel,

Szabó Viola

polgármester

About Author